1)      In which medium B.El.Ed. course is taught?

Ans- B.El.Ed. is a bilingual course and is taught in both –English & Hindi medium.

2)      Is there any difference between B.El.Ed. and B.Ed.?

Ans- B.El.Ed. is a four year under graduation program offered after completion of XIIth standard and a degree is offered after the end of the course whereas, B.Ed. is a one year course taken after graduation.

3)      Do all colleges of Delhi University offer B.El.Ed.?

Ans- No, only 8 colleges under Delhi University conduct this program. These colleges are:

  1. Aditi Mahavidyalaya
  2. Gargi College
  3. Institute of Home Economics
  4. Jesus & Mary College
  5. Lady Shri Ram College for Women
  6. Mata Sundri College
  7. Miranda House
  8. Shyama Prasad Mukherjee College

4)      Who all can apply for this course?

Ans- This course is only for females as of now.

5)      What all comes in the entrance exam?

Ans- There are 4 sections in the examination and they are all amongst the concepts learnt till Xth standard:

  1. Bilingual Comprehension
  2. Mathematical Reasoning
  3. Concepts of Science
  4. Concepts of Social Science

6)      What is the minimum age required to be eligible for the exam?

Ans- The minimum age required for being eligible to give the exam is 17 years on or before October 01, 2014. There is no age relaxation.

7)      Can I submit the hard copy of the form in the University?

Ans- No, you have to fill the form online and the same has to be submitted by following few simple steps.

8)      What all documents are to be submitted along with the form?

Ans- You need to submit the following documents along with the online form

(a)    ID Proof

(b)   Scan of signature

(c)    Passport size photographs

9)      Can I go for higher education after pursuing this course?

Ans- Yes, you can.

10)  Can I prepare for the entrance exam on my own?

Ans- It is recommended to prepare from some coaching center as they guide on what is relevant to study for the paper and what is not. There is no set of syllabus but everything learnt till Xth standard forms a part of the curriculum.

11)  What all subjects can be considered for best four in XIIth standard results for the exam?

Ans- You can go for either of the below options:

  1. One from List A & three from List B

OR

  1. One from List A, two from List B & one from List C

 

List A###

List B #

List C

  1. English
  2. Hindi
  1. Any one language (other than that chosen in List A, offered by CBSE, or its equivalent board at 10+2 level)
  2. Biology
  3. Physics
  4. Chemistry
  5. Mathematics
  6. Economics
  7. History
  8. Political Science
  9. Geography
  10. Sociology
  11. Philosophy
  12. Psychology
  13. Business Studies Or Accountancy
Any other subject (other than that mentioned in List A & B) in class XII offered by CBSE or its equivalent Board)

12)  What are the charges of the form?

Ans- The charges applicable for the form are as below:

  • For General, OBC & Christian Candidate – Rs. 450/-
  • For all other reserved category candidates – Rs. 300/-

13)  How can I make the payment for the form?

Ans- The payment can be made either by debit card or by credit card.

14)  What is the weightage paper?

Ans- There are two divisions for considering the marks of the paper:

(I)                 Written Entrance Test of 140 marks

(II)              Class XII marks weightage of 10 marks

So the total comes out to be 150 marks

15)  Is there any negative marking in the exam?

Ans- No there is no negative marking for any wrong answer.

16)  How will I come to know my rank?

Ans- Your rank (both in general list and in your category list) will be displayed on the CIE website http://cie.du.ac.in and in the Department of Education.

17)  What all should one consider when deciding the college?

Ans- The short listed candidates will be called for Centralized Counselling according to their merit.
When making a choice you must consider
a)Liberal option that you would wish to pursue in second and third year
b)Distance of the college from your house
c)Fee structure
d) Hostel facilities, if you need one

18)  What is the duration of the entrance exam?

Ans- The exam is of 3 hours

19)  What is the total number of seats and are there any reservations?

Ans- There are total 375 seats with reservations for SC/ST/OBC, etc.

20)  I am an OBC category candidate. How will I come to know whether I will be considered for reservation or not?
Ans- OBC candidates shall be considered eligible if the final marks listed for such candidate are not more than 10% lower than the final marks scored by the last candidate admitted to the general category. Only the OBCs listed in the Central List of OBCs shall be considered for admission under the OBC category. The OBC certificate should mention that the candidate belongs to “Non Creamy layer” in order to be considered under the OBC category.

21)  Which all classes can I teach after B.El.Ed?

Ans- Teaching in elementary schools (Classes I to VIII):B.El.Ed. Graduates are eligible for appointment in MCD/NDMC/Sarvodaya Vidyalayas in Delhi, Kendriya Vidyalayasand Navodaya Vidyalayas all across India and Private Schools

22)  What are the starting salaries after completion of B.El.Ed course?

Ans- A teacher in central school teaching primary classes gets a starting pay package of Rs. 20,000 to Rs. 25,000. Starting package in State government schools vary between Rs. 15-20000 per month. On the other hand, private schools monthly package usually starts from 8-12,000 rupees. (Source: http://www.careers360.com/news/7603-after-10-2-teaching)

23)  Is the written exam to be given with pencil?

Ans- No, the written examination has to be given with black ball point pen.

24)  Can I take calculator inside the examination hall to solve mathematical section?

Ans- No, you are not allowed to take the calculator or any electronic gadget inside the examination room.

25)  What is the criteria for getting the college of my choice?

Ans- The criteria for allocation of a college will be based on:

(i)      Candidate’s rank in the merit list

(ii)     Candidate’s preference for the college

(iii)    Availability of seats in your desired college

BOOK NOW